MENÜ
2024. árpilis 29.
Péter
Hetven napig tart majd az út

Hetven napig tart majd az út

szeretlekmagyarorszag.hu

Buszjáratot indítanak Delhiből Londonba jövőre. Nem a leggyorsabb, de az biztos, hogy a legkalandosabb.

Olyan buszjáratot indítanak jövőre az indiai Delhiből, amelynek végcélja London, a 70 napos út alatt pedig 18 országon halad majd át a jármű - írja a CNN.

A járat nyilvánvalóan inkább a kalandvágyók, mint a hétköznapi utasok számára lesz nagy kincs, nem véletlen, hogy az Adventure Overland nevű expedíciókat szervező cég indítja. Úgy reklámozzák, mint a világ első hop-on/hop-off járatát a két város között.

A jármű, ami szállítja majd az utasokat szintén nem egy leselejtezett vidéki busz lesz, hanem egy 20 fő befogadására alkalmas luxusbusz, amelyet az 1950-es és '60-as évek hippibuszai ihlettek.

A busznak természetesen nem az a célja, hogy elindul Delhiből, hogy aztán benzinkutakon beiktatott pisiszünetekkel és zötykölődős alvásokkal tarkítva érjen el Indiából Angliába, hanem természetesen kissé kibővíti azokat a bizonyos pisiszüneteket: van idő túrázni a kínai Nagy Falon, csatangolni Moszkva belvárosában, vagy pagodákat csodálni Mianmarban.

Az Adventure Overlandet két indiai utazó, Tushar Agarwal és Sanjay Madan alapította. Előbbi a CNN-nek elmondta, mi inspirálta őket a járat kitalálásában: a férfi 2010-ben utazott egyedül Delhiből Londonba hasonlóan kalandos, de kevésbé szervezett módon, és imádta. Az ötletet tényleg annyira szerette, hogy a cégnek sem ez az első ilyen jellegű ajánlata: már három olyan túrát szerveztek Delhiből Londonba, amelyen mindenki a saját autójával vehetett részt, és közösen, konvojban haladtak végig a fél világon.

Szerveztek hasonlót Izland és Oroszország között is. Közben azonban rájöttek: sokan nem tudnak, vagy nem akarnak ennyit vezetni. Éppen ezért találták ki, hogy beültetik a kalandorokat egy buszba, és így teszik meg a Delhi-London távot.

A koronavírus-járvány miatt az első járat indulása persze csúszik, de egyébként is a tavaszi szezont lőtték be megfelelőnek az időjárás miatt. Előraláthatóan - ha a vírushelyzet nem diktálja máshogy - 2021 áprilisában indulhat az első busz, amely júniusban ér majd Londonba.

A buszjegy nem lesz olcsó: 20 ezer dollárt, azaz nagyjából 6 millió forintot kérnek a kalandért.

Az útnak meg lehet tenni csak egy-egy szeletét is, erre négy opciót kínálnak. A busz oda-vissza közlekedik, a tehát Londonból is el lehet jutni Indiába. Ugyanazon a kipróbált útvonalon mennek, amelyen a karavánnal is, az utóbbiról pedig azt mondta Agarwal, hogy a legfiatalabb résztvevő 5, a legidősebb 75 éves volt, tehát bármilyen korosztály által teljesíthető. Az egyes országokban idegenvezetők is csatlakoznak az utasokhoz, akik a helyi viszonyok útvesztőlyében segítik a tájékozódást.

Amióta bejelentették a járatot 40 ezren jelezték érdeklődésüket az ötlet iránt, bár ez természetesen nem azt jelenti, hogy ennyi jegyet is váltanak. Azoknak viszont, akik tényleg vállalkoznak rá Agarwal azt tanácsolja: nyitott szívvel és nyitott elmével szálljanak fel a buszra.